IMPACT2025-InnovationPrize-3rd-Edition

IMPACT 2025 – Topsector T&U Innovation Prize 2021

In 2021 vindt voor de 3e keer de uitreiking van de Topsector T&U Innovation Prize 2021 plaats. In deze editie is gekozen voor internationale en grensverleggende innovaties die bijdragen aan het realiseren van een duurzame tuinbouw: CROSS-BORDER INNOVATION.

Cross-border innovation in horticulture

De Nederlandse tuinbouw heeft een aantal uitdagingen voor de toekomst. Voor de sector zijn de volgende onderwerpen cruciaal:

 • Een route inslaan naar kringlooplandbouw
 • De stap maken naar een klimaat-neutrale tuinbouw
 • Het verbeteren van gezondheid en veiligheid van ons voedsel
 • Het werken aan een duurzaam watergebruik

Bij al deze onderwerpen spelen sleuteltechnologieën zoals AI, robotisering, waterstoftechnologie, ICT etc., een belangrijke rol. Deze technologieën helpen ons nu en straks op alle fronten vooruit: wetenschappelijk, economisch en maatschappelijk. Bijvoorbeeld door oplossingen mogelijk te maken voor vraagstukken op het gebied van klimaat, gezondheid, productie, teelt  en mobiliteit.

Hierbij is  de constatering dat innovaties voor de tuinbouw niet alleen voortkomen komt uit het ‘traditionele’ innovatie ecosysteem van de tuinbouw, maar dat baanbrekende innovaties voor de tuinbouw juist ook uit andere sectoren kunnen komen.

In deze editie van de Innovation Prize daagt Topsector T&U dan ook nadrukkelijk inzenders uit andere sectoren uit die hun innovaties kunnen ‘inzetten’ voor de Nederlandse tuinbouw. Kortom: cross-border Innovatie!

IMPACT2025-Logo-NL

Voorbeelden van CROSS-BORDER INNOVATION IN HORTICULTURE

Cross-border thinking

Vaak begint een mogelijke innovatie vanuit de technologie. Er is nu echter een aanpak nodig waar technologische innovatie (het product, de oplossing; bijvoorbeeld de robot of de app), systeeminnovatie (de toepassing, bijvoorbeeld het teeltsysteem of logistieke concept) en sociale innovatie (de mens; samenwerkingsvormen of businesscase) hand in hand gaan.

Cross-border added value

Innovatie wordt gezien als een middel om kosten te beperken. Maar denken vanuit een combinatie van kosten en toegevoegde waarde biedt nieuwe kansen. Dus niet alleen met een robot goedkoper plukken en tegelijkertijd sturen op een hogere kwaliteit van het product met minder uitval.

Cross-border technologies

Het is noodzakelijk meer te focussen op de integrale inzet van meerdere sleuteltechnologieën zoals informatietechnologie, kunstmatige intelligentie (AI) , robotisering, big data, data science etc. voor de tuinbouw.

Cross-border knowledge

Veel zaken worden al ontwikkeld in andere vakgebieden. Vaak heel specifiek voor die betreffende branche. Wellicht kunnen deze zaken ook in tuinbouwperspectief ingezet worden voor verbetering in tuinbouw. Maar hoe maken we deze verbinding?

Cross-border links in the chain

Vaak worden innovaties ontwikkeld voor één schakel in de keten (teelt, afzet, handel, etc.) maar de uitdaging ligt juist in de ontwikkeling van oplossingen die voor alle schakels in de keten waarde toevoegen.

Cross-border topsectoren

Innovatie in het Nederlandse ecosysteem is sterk geprofileerd in de negen topsectoren. Echter verbinden, crossovers maken en daardoor leren van elkaar, kan leiden tot nieuwe inzichten en versnelling.

Cross-border Nederlandse missies

De overheid heeft 25 missies voor het Topsectoren- en Innovatiebeleid. Oplossingen moeten niet alleen bijdragen aan een van deze missies, maar ook integraal worden geïmplementeerd.

Cross-border triple helix

Een samenwerking tussen onderzoek, bedrijfsleven en onderwijs geeft niet alleen andere perspectieven of oplossingen maar verbind ook de huidige generatie met de nieuwe.

Cross-border

Voor de Nederlandse tuinbouw is internationale samenwerking al jaren de basis van succes. Ook voor innovatie liggen de kansen in de internationale verbinding.

Criteria

We are looking for Cross-border solutions for cross-border challenges in Horticulture.

Voor deze editie van de Innovation Prize zijn we op zoek naar startups die werken aan:

 • Producten en services (TRL-level 6 plus *) die voor tuinbouw bijdragen aan:
  • De volgende stap zetten in de kringlooptuinbouw
  • De stap maken naar een klimaat-neutrale tuinbouw
  • Het verbeteren van gezondheid en veiligheid van ons voedsel
  • Werken aan duurzaam watergebruik

Dit geldt voor de sectoren uitgangsmaterialen, teelt, handel, pack & sort, afzet en de integrale supply chain, waarbij de verbinding door middel van cross-border innoveren een belangrijk element is, zowel technisch als organisatorisch.

 • Hierbij is het product of de service meer dan een puur technologische innovatie. Er zitten componenten in van systeem-innovatie en/of sociale innovatie.
 • Het product of de service is ontwikkeld door een team dat in het hart “cross-over” is. Verschillende disciplines/mensen/achtergronden die samen aan de basis staan van de oplossingen.

* TRL-level 6 plus: System prototype demonstration in operational environment, de technologie is geïntegreerd in de uiteindelijke operationele omgeving. De focus ligt nu op zaken zoals productie en certificering.

Coaching & training nominaties

Onder de inzenders maken tien deelnemers kans op een market readiness training van World Startup. Hierbij werken ze aan hun businessmodel, strategie, marketing & sales en uiteraard krijgen ze begeleiding bij de voorbereiding van hun pitch voor de de jury.

Daarnaast krijgen de inzenders de mogelijkheid voor projectondersteuning door studenten van Wageningen University & Research: het Academic Consultancy Training programma.

Innovation_Prize_2021_Program
De inschrijving is gesloten!

Tijdpad

De inzendingen voor de Innovation Prize dienen 15 augustus 2021 binnen te zijn via het aanmeldformulier op de website van het Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen innovatie en valorisatie programma IMPACT2025.nl. Hier treft u ook alle verdere informatie aan. Op basis van de inzending nomineert de jury een top tien. De top tien pitcht haar idee voor de jury (online) op basis waarvan een winnaar wordt gekozen.

Alle planningen, met name locaties/fysiek/online onder voorbehoud van Covid-19 issues.
Alle planningen, met name locaties/fysiek/online onder voorbehoud van Covid-19 issues.

De volgende data zijn relevant:

 • 15 augustus – Deadline inschrijving
 • 15 augustus tot 1 september – Nominering jury (mogelijk via een digitale procedure)
 • 1 september – Publicatie van top tien (jury)
 • 1 september tot 1 oktober – Stemmen voor de publieksprijs
 • 1 september tot 1 oktober – Trainingen
 • 7 oktober – Nationaal Tuinbouwcongres + prijsuitreiking

Prijzen

De derde editie van deze award wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met Wageningen University & Research. Naast een juryprijs zal er ook een publieksprijs uitgereikt worden.

Juryprijs

De winnaar van de juryprijs ontvangt:

 • een kennisvoucher ter waarde van € 25.000,- om samen met Wageningen University & Research onderzoekers de oplossing c.q. het concept verder uit te werken en/of knelpunten op te lossen
 • begeleiding op maat van een T&U innovatie-makelaar (20 uur ter waarde van € 2.500,- )
 • StartLife wildcard ter beschikking gesteld door het Startlife Accelerate
 • media-exposure via KAS Magazine ter waarde van € 1.500,-.

Publieksprijs

De winnaar van de publieksprijs ontvangt:

 • een geldprijs van € 1.500,-
 • een HortiTech Startup Membership van 6 maanden met toegang tot netwerk, kennis en faciliteiten van innovatieplatform HortiHeroes en World Horti Center;
 • media-exposure via KAS Magazine ter waarde van € 1.500,-.
De inschrijving is gesloten!

Samenstelling Jury 2021 edition

 

Naam Linkedin Bedrijf Functie
Harrij Schmeitz Klik hier IMPACT2025 Voorzitter Jury
Jan van den Ende Klik hier Erasmus Universiteit Rotterdam Professor of Innovation and Technology Management
Ronald Hoek Klik hier Blue Radix CEO
Kees Rijnhout Klik hier Jaguar, Future Food Fund CEO
Gerben Ravensbergen Klik hier Lilies of Life Owner
Sebastiaan Breugem Klik hier Breughem Horticulture Operationeel Directeur
Javier Lomas Klik hier Sigrow Operational Director
Carrol Plummer Klik hier Vivent C0-Founder & CEO
Geert Hermans Klik hier Topsector Agri & Food Innovatiemakelaar Sleuteltechnologie
Willem Endhoven Klik hier High Tech NL Man. Director HighTech NL / Holland Robotics
Mike Poodt Klik hier Rijk Zwaan Coordinator Digital Crop Technology
Dimitri Mayer Klik hier Levarht Directeur Informatiemanagement

Prijsuitreiking

De uitreiking van de Innovation Prize vindt plaats tijdens het Nationaal Tuinbouw Congres op 7 oktober in het Bomencentrum Nederland in Baarn. De genomineerden pitchen hier hun innovatie voor een deskundige jury. Er zal een interactieve workshop georganiseerd worden door World Startup waarbij innovatieve startups en ondernemers aan elkaar gekoppeld worden.

GreenportsNL-logo