7 november: MeetUp over risicomanagement in de tuinbouw. Bent u erbij?
Lise Schregardus
/ Categories: Nieuws, Innovatie Meetups

7 november: MeetUp over risicomanagement in de tuinbouw. Bent u erbij?

Op donderdag 7 november a.s. organiseert Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) haar derde MeetUp in het World Horti Center in Naaldwijk. Dit keer staat het thema risicomanagement in de circulaire tuinbouw centraal: welke stappen moet de sector gaan zetten? Er zijn nog een paar plekken beschikbaar voor deze bijeenkomst, dus meldt u zich snel aan! 

De risico's voor de ondernemer in de tuinbouw nemen steeds meer toe. Of het nu gaat om verkeerd gebruik van middelen, quarantaine-organismen die opduiken, ziekteverwekkers die toeslaan of een hagelbui die een groot van de productie plat legt. Het gebeurt allemaal in Nederlandse ketens en de gevolgschade is enorm. Incidenten raken niet alleen de ondernemer die het overkomt maar de hele keten. Met de komst van de circulaire economie nemen de risico’s alleen maar toe. De vraag is hoe we hierop reageren als keten. Wat is er nodig? U hoort het tijdens de MeetUp ‘Next level Risk Management in circulair horticulture’. Aan de hand van een aantal praktijkcases wordt vooruitgeblikt naar de volgende stap.

Loek Hermans is boegbeeld van de Topsector T&U. 'We zien dat de risico’s voor de individuele ondernemer en de keten steeds groter worden door groter wordende ondernemingen, een razendsnelle oordeelsvorming in de publieke opinie, een toenemend aantal risico’s van ziektes en virussen (zoals Tomato Brown Rugose Fruit Virus) en extreme weersomstandigheden. De prangende vraag is nu: hoe verandert het risicoprofiel voor de tuinbouw door de circulaire landbouw?'.

De keynote is van Dr. Hans Maurer, bestuurslid van United Fresh New Zealand. In 2013 'ontplofte' de Chinese zuivelmarkt in Nieuw-Zeeland door een verdenking van microbiële verontreiniging in Nieuw-Zeelandse zuivel. Dit voedselveiligheidsschandaal bleef niet beperkt tot de zuivelindustrie, maar had verstrekkende gevolgen voor de gehele agrarische sector, inclusief de tuinbouw. Maurer is expert op het gebied van food safety & biosecurity en gaat in op de impact die deze crisis in de zuivel had op de overheid en op de teelt en handel in groenten en fruit.

De tweede spreker is Miranda Meuwissen, professor cost-effective risk management in food supply chains aan Wageningen U&R. Zij neemt u mee in de ontwikkelingen in risico-management in food supply ketens en de vraag wat nog financierbaar en verzekerbaar is: kan het beter? Uiteraard is er tijdens het programma voldoende ruimte voor discussie!

Meer informatie en aanmelden
Previous Article Tweede MeetUp New Tech over teeltsystemen: zijn we klaar voor de toekomst?
Next Article Meetup High Risk
Print
185 Rate this article:
No rating

Please login or register to post comments.