HORTIRISK

Innovation Meetup HortiRisk: succesvol ondernemen in een onzekere wereld

Vrijdag 29 januari 2021

Het coronavirus heeft in 2020 laten zien dat we in een onzekere wereld leven. Dit geldt ook voor de tuinbouw, waar je als ondernemer te maken kunt krijgen met grenzen die dichtgaan, quarantaine-organismen die opduiken, of cybercriminelen die toeslaan. Hoe kun je als ondernemer in zo'n onzekere wereld toch je doelen realiseren? En wat kun je doen om je onderneming wendbaar en robuust te maken, zodat je niet verlamd wordt door risico's? Hoe blijf je kansen zien en benutten? Over deze vragen organiseert Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen op vrijdag 29 januari 2021 een ONLINE meetup.

De ervaren tuinbouwondernemers Wim Peters (Wim Peters Kwekerijen), René Hendriks (Opti-flor), en Paul van Schie (o.a. Tomselect) delen dan met u hun ervaringen met ondernemerschap in onzekere tijden. De keynote lezing wordt verzorgd door Martin van Staveren. Hij is als expert op het gebied van risicomanagement en ondernemerschap verbonden aan o.a. Nyenrode Business Universiteit. Samen met Wim, René en Paul inspireert hij u om anders te gaan kijken naar uw ondernemerschap. Mis deze kans niet en meld u hieronder aan! Klik hieronder op "hier aanmelden".


PROGRAMMA

14:00   Introductie door de dagvoorzitters en Michiel Roelse (TKI Tuinbouw & Uitgangsmaterialen)
14:10   Korte één op één interviews met Wim Peters, René Hendriks en Paul van Schie
14:20   Inspirerende lezing - Martin van Staveren -
             "Risicoleiderschap: dé kans voor anders omgaan met onzekerheden"
14:50   Vragen uit het publiek (via Slido)
15:00   Paneldiscussie met Martin van Staveren, Wim Peters, René Hendriks en Paul van Schie
15:25   Afsluiting

De middag wordt gepresenteerd vanuit een studio in het World Horti Center door Clemens Stolk & Annemarie van Dam. 


DATUM EN LOCATIE


De online meetup vindt plaats op vrijdag 29 januari 2021. De meetup wordt live uitgezonden vanuit een studio in het World Horti Center in Naaldwijk.


MEER INFO

Neem contact op met Team IMPACT2025 via impact@impact2025.nl

Wim Peters

Panellid; Wim Peters - Wim Peters Kwekerijen
Donderdag 23 juni 2016 staat bij Wim Peters in het geheugen gegrift. Op die dag verwoestte een hagelstorm vrijwel iedere ruit van de 16 ha grote tomatenkas. Dat was voor Wim niet het sein om te stoppen, maar juist om een herstart te maken als ondernemer. Driekwart jaar nadat de kas volledig was verwoest, werd de nieuwe kas in gebruik genomen, waarin volop is ingezet op nieuwe technologie en duurzaamheid. Bovendien heeft Wim opnieuw zijn visie en strategie bepaald én nieuwe afzetmarkten aangeboord. In 2020, midden in de eerste corona-golf, verdubbelde Wim het teeltareaal naar 31 ha door de overname van twee teeltlocaties van Greenco in Someren. Aan Wim stellen we de vraag: hoe krabbel je weer op na een crisis? Hoe zorg je ervoor dat je als ondernemer niet verblind wordt door risico's, maar kansen blijft zien?


René Hendriks

Panellid: René Hendriks - Opti-flor

René Hendriks is één van de drijvende krachten achter Opti-flor. Opti-flor ontwikkelt en teelt op 17 ha onderscheidende Phalaenopsis orchideeën, die bij consumenten zeer geliefd zijn. Maar hoe bereik je die consument, als die de deur niet uitgaat, of als winkels gesloten zijn, vanwege de corona-maatregelen? Opti-flor zette dit voorjaar in korte tijd een online verkoopkanaal op en ging samenwerking aan met Bol.com. En alsof dat nog niet genoeg was, startte Opti-flor in samenwerking met een bierbrouwer met het op de markt brengen van orchidee-bier. Waar haalt René zijn inspiratie voor vernieuwing vandaan, juist in tijden van crisis? Hoe selecteer je hiervoor de juiste samenwerkingspartners? Deze en andere vragen kunt u aan hem stellen op 29 januari. 


Paul van Schie

Panellid: Paul van Schie - L.A. van Schie / Tomselect / Nature’s Heat
Paul van Schie teelt op 11 ha ronde tomaten voor met name de Engelse markt. Door de Brexit is deze markt met onzekerheden omgeven. Ronde tomaten worden ook volop gebruikt door broodjeszaken en cateraars. Dit verkoopkanaal viel door de coronacrisis voor een belangrijk deel weg in 2020. Behalve specialist in ronde tomaten heeft Paul ook ingezet op verbreding: onder de naam Tomselect sorteert en verpakt hij niet alleen zijn eigen tomaten maar ook die van twee andere tomatentelers. Bovendien is hij iniatiefnemer van Nature's Heat - een aardwarmteproject dat 64 ha aan kassen van in totaal negen ondernemers verwarmt. Hoe gaat Paul om met onzekerheden in de markt? En hoe helpen zijn samenwerkingen met collega-ondernemers om risico's te beheersen? Deze en andere vragen stellen wij hem op 29 januari. 


KEYNOTE SPEAKER

Martin van Staveren (Universiteit Twente, Nyenrode Business Universiteit)

Martin van Staveren helpt bedrijven en andere organisaties met het bereiken van hun doelen, door anders om te gaan met onzekerheden. Dit doet hij door hen op het spoor te zetten van vernieuwend risicomanagement via risicosturing en risicoleiderschap.

Gedurende  twee decennia vervulde Martin technische, commerciële en leidinggevende functies in de techniek-sector, waarbij  hij werkte aan grootschalige complexe projecten in binnen- en buitenland. Vanaf 2006 richtte hij zich volledig op het ontwikkelen van strategieën voor risicomanagement. In 2009 besloot hij om zijn theorie in de praktijk te brengen: hij nam het risico én benutte de kans om midden in de financiële crisis zijn eigen consultancybureau VSRM op te richten. Via dit bureau adviseert hij organisaties in tal van sectoren. Daarnaast is Martin vanaf 2013 kerndocent aan de Universiteit Twente voor de executive masteropleidingen Risicomanagement en Public Management. Ook geeft hij masterclasses op onder meer Nyenrode Business Universiteit en Hogeschool Avans+.

Martin schreef verschillende boeken: Risicogestuurd Werken in de Praktijk (2015), Risicoleiderschap (2018) en Iedereen risicoleider (2020). In 2019 ontving hij de Caroline Award tijdens het Risk & Resilience Festival op de Universiteit Twente, voor de beste presentatie over duurzaam risicoleiderschap.

Martin studeerde technische aardwetenschappen in Delft en bedrijfskunde via een MBA opleiding in Utrecht en Bradford (UK). Hij is gepromoveerd aan Universiteit Twente op het implementeren van risicomanagement in organisaties. 


SPONSOR

Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door: